Manóvilág, Pillangók tánca, avagy Pille Tuli története


A Manóvilágot Bubutimár Éva régóta álmodja. Kislány korától hordozza, vigyázza és 1994 óta agyagba gyúrva kiállításokon adja át az Embereknek a Manó szobrokat.

2008-ban egy lelkes manórajongó Bató Helga grafikus készített  Bubunak egy ajándékot, egy fotomontázst a kiállításokon fotózott manókból. Ennek a képnek a mintájára a két alkotó közös munkába kezdett, s nemsokára megszületett a Manóvilág könyv.

A kerámia szobrokhoz  Bubutimár Éva történeteket írt, amik a Manók életéről szólnak, de fontos üzeneteket rejtenek Mindenki számára. Bató Helga pedig illusztrációkat készített a BubutimArt-Manóműhely csoport munkáiból: kerámiákról, képző és iparművészeti alkotásokról, a Manókról. S a szobrokhoz nemcsak történet, de Pásztor Attila költő által írt versek is társulnak, melyeket Horváth Endre hangszerző zenésített meg - így alakult ki egy nem  hétköznapi produkció, a Manóvilág előadás - ahol a résztvevők a gyerekek, akik a kerámia Manók között Bubu segítségével Manókká, Mesebeli lényekké változhatnak, énekelve, táncolva ünnepelhetik Manóvilág létezését.

A Manóvilág könyvnek három része jelent meg.
A sorozat harmadik része: Manóvilág, A pillangók tánca, avagy Pille Tuli történeteAjánló a könyvhöz:
Egy mesekönyvnek tűnő tárgyat tart kezében az olvasó, melynek szerzője első látásra egy ügyes kezű keramikus
a kézművesek közül.
Jómagam is ezt gondoltam Róla, amikor majd’ egy évtizede megismertem, majd bemutattam színes műhelyét és otthonát a Lakáskultúra magazinban akkortájt induló „Vizitkártya” rovatomban. Bájos agyagfiguráiból udvariasan hazavittem néhányat a kertembe, sőt első meséskönyvét is megkapták kislányaim, hadd forgassák kedvükre
a tarka oldalakat…
Aztán teltek az évek és ami ezután következett, arról minden bizonnyal a Bubutimár Éva által megálmodott Manóműhely apró lakói – feledékeny Csigák, hiú Katicák, törékeny Pillangólányok, lápi Tündérek, házőrző- és erdei Manók –  tehetnek…
S mialatt gyermekeink megbűvölve hallgatják a sorozat harmadik kötetét, a meséket olvasó szülőként hamar rájövünk, hogy a „Pillangók tánca, avagy Pille Tuli története” nem csak egy kedves meseregény, de életvezetési kézikönyv, társadalmi korrajz és látványos termékkatalógus is egyben.  Legyünk bár alkotó emberek, vagy hétköznapi hősök, félelmeink foglyai, vagy merész álmodozók, magányunk rabjai, vagy aggódó családosok – biztató szavakat, igazi lelki muníciót találunk a sorok közé, a képek mögé rejtve. És ez itt a lényeg, kedves manótársak.
Böjtös Kinga

A könyv megvásárolható kiállításainkon és a vásárokban ahol részt veszünk,
valamint megrendelhető webshopunkban ide kattintva!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése